„Želim ohraniti mit Kurenta, njegovo pristno podobo ter običaje!“

„Želim ohraniti mit Kurenta, njegovo pristno podobo ter običaje!“
Podravje osebno
Tipografija

Branko Brumen je po izobrazbi pravnik in kar nekaj let je bil vpet v lokalno in slovensko politiko.V zadnjih 30-letih je zelo dejaven pri snovanju in vodenju Kurentovanja.

Tradicionalno prireditev je skupaj s sodelavci dopolnil s številnimi novimi programskimi vsebinami, ki so postale uspešna stalnica te največje slovenske etnološko – karnevalske prireditve. Hkrati se je Kurentovanje pod njegovim vodstvom razvilo v enega osrednjih etnoloških karnevalov v Evropi. Branko je zadnja leta tudi generalni sekretar Evropskega združenja evropskih karnevalskih mest.
Kurentu se med pustovanjem pridružijo tradicionalni liki in maske iz drugih krajev Slovenije, pa tudi iz sveta, tako da se Ptuj prelevi v pravi etnografski festival z največjim prikazom tradicionalnih pustnih likov in mask v Evropi. Tudi povorka tradicionalnih urbanih ptujskih mask, ki ima svoje mesto v večdnevnem pustovanju, dobiva mednarodni značaj. Obhod pernatih in rogatih kurentov, najznačilnejših pustnih likov s Ptuja, Dravskega polja in okolice, ki z glasnim zvonjenjem in truščem iz dežele odganjajo zimo in zlo, pa skupaj z njihovimi spremljevalci ostaja prava etnografska poslastica za domačine ter goste od blizu in daleč.

Pred 60. Kurentovanjem Branko Brumen napoveduje:


Branko Brumen je za svoje prizadevno delo pri ohranjanju te kulturne dediščine prejel številna priznanja. Pred  leti mu je predsednik države Borut Pahor podelil medaljo za zasluge za 20 let zavzetega uveljavljanja slovenske etnografske dediščine in uspešnega vodenja Kurentovanja. Več o njem pa v današnji oddaji Podravje osebno ob 18. 30 uri.

 

Na fotografiji: Branko Brumen ( foto: Matic Kremžar)

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE
radioptuj300

Sledite nam

Z glasbo do srca