So bili zdravniki in prebivalci Ptuja namenoma razumljeni napačno?!

So bili zdravniki in prebivalci Ptuja namenoma razumljeni napačno?!
Tarča

Šest tednov od razglasitve epidemije novega koronavirusa v Sloveniji so kot naplavine priplavali na površje tudi nekateri problemi v določenih segmentih naše družbe, tudi skrb za ostarele.

 

V Sloveniji so prav domovi za starejše največja žarišča okužb z novim koronavirosom . Med tistimi z največ potrjeno okuženimi je tudi dom v Ljutomeru, kjer že nekaj časa poskušajo z različnimi potezami zajeziti okužbo, a žal pri tem niso najbolj uspešni. Domovi so ostali prepuščeni sami sebi, v primeru Ljutomera pa je poleg strokovnih prišlo očitno še do političnih razhajanj med ministrstvom za zdravje in tamkajšnjim vodstvom.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odločil nastalo situacijo reševati tako, da 40 okuženih starostnikov iz ljutomerskega doma, ki sicer ne potrebujejo hospitalizacije, preseliti v bolnišnico na Ptuj. V ptujski bolnišnici so se ob dejstvu, da se epidemija umirja in v drugih regijskih bolnišnicah že poganjajo programe, odločili, da sprejmejo (sicer strokovno neobičajno odločitev) in v „ čisto okolje „ bolnišnice namestijo starostnike iz Ljutomera, zato so že začeli pripravljati covid -19 oddelek.

Minister za zdravje se je nato v torek zvečer odločil, da selitve starostnikov na Ptuj ne bo, ob tem pa zaposlene in prebivalce označil za nestrpne za covid bolnike . To nikakor ne drži, saj na Ptuju že od 18. marca stoji mobilna covid ambulanta ob zdravstvenem domu Ptuj in domačini niso nikoli izrazili nobenih pomislekov. Kakšne pomisleke pa so pravzaprav imeli zaposleni v ptujski bolnišnici in prebivalci?

V imenu zaposlenih v ptujski bolnišnici jih je izrazil Andrej Levanič, dr. med. in nekdanji direktor :


 

Na ministrstvo za zdravje smo naslovili nekaj vprašanj tudi o tem, zakaj ljutomerskih starostnikov ne bi hospitalizirali v bolnišnico v Mursko Soboto in kako je bilo s predhodno komunikacijo z lokalno skupnostjo, toda odgovorov nismo prejeli. So pa nam danes sporočili, da minister Tomaž Gantar danes na terenu išče nove rešitve in bo podal izjave.

Tudi če gre v tem kriznem času za premišljeno ali nepremišljeno igro besed, se moramo zavedati, da za njimi stojijo usode ljudi. V tem primeru gre za starejšo generacijo, ki v tem času preživlja skupaj z njihovimi svojci veliko stisko. In humanost družbe se kaže s tem, kako ravnamo z njimi. Zato bi morali vsako dejanje in ravnanje z njimi prej dobro premisliti in strokovno pretehtati. O tem bomo govorili v današnji oddaji Tarča ob 12.30 uri na radiu Ptuj.

 Oddaja v celoti:

 


 


ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Vsi učenci so se vrnili v šole - kako po...
Četrtek, 04 Junij 2020 10:45
Navodila so bila precej nejasna, a so se na šolah ...

Preberite več...

Evropska prestolnica kulture - da ali ne...
Četrtek, 28 Maj 2020 12:24
Je EPK priložnost za dokončanje obnove dominikansk...

Preberite več...

Upad naročil ogroža štajersko proizvodnj...
Četrtek, 21 Maj 2020 10:16
Večji delodajalci pričakujejo učinkovite ukrepe dr...

Preberite več...

Ste že kdaj zapustili trgovino, ker v nj...
Četrtek, 14 Maj 2020 12:31
Kupec je kralj in ima vedno prav! Se zavedate tega...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam