Kaj storiti, ko srce ne zmore črpati krvi dovolj učinkovito

Kaj storiti, ko srce ne zmore črpati krvi dovolj učinkovito
Zdravnik svetuje
Tipografija

 

Srčno pešanje pomeni, da srce ne zmore črpati krvi dovolj učinkovito in tako telesu ne more zagotoviti zadostnega dotoka kisika in hranljivih snovi.

Zaradi oslabele črpalne sposobnosti srca se zmanjša iztisni volumen krvi, zato je zmanjšana prekrvitev vsega telesa. Vključijo se kompenzatorni mehanizmi, s katerimi telo skuša okrepiti preskrbo telesa s krvjo in kisikom. Poveča se delovanje simpatičnega vegetativnega živčevja in izločanje različnih hormonov, kar zaznamo kot pospešeno utripanje srca in zadrževanje vode v telesu. Sprva so ti kompenzatorni mehanizmi koristni, saj vzdržujejo normalni iztisni volumen in krvni tlak, pozneje pa postanejo škodljivi, saj dodatno obremenjujejo oslabelo srce. Dr. Mihael Pagliaruzzi iz ptujske bolnišnice opiše simptome te bolezni:


Zdravljenje z zdravili je namenjeno odstranjevanju težav in preprečevanju napredovanja srčnega pešanja, izboljšanju kakovosti življenja in podaljševanju preživetja. Pomembno je, da zdravila jemljete redno, natančno po zdravnikovih navodilih. Nikakor sami ne spreminjajte odmerka zdravil, četudi pride do prehodnega izboljšanja ali poslabšanja bolezni! Več o srčnem popuščanju pa bomo povedali v današnji oddaji Zdravnik svetuje ob 13.40 uri.

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE
radioptuj300

Sledite nam

Z glasbo do srca