Piki žuželk niso le nadležni, lahko so tudi nevarni

Piki žuželk niso le nadležni, lahko so tudi nevarni
Zdravnik svetuje

Dopustniške dni ali lenobno posedanje na domači terasi nam lahko hitro zagrenijo nadležni in včasih tudi nevarni piki žuželk. Nezaželeni gostje postanejo še veliko bolj napadalni, ko vzamemo v roke košček sadja, sladke pijače ali sladoleda. Še posebej so na pike insektov občutljivi otroci in alergiki.

Vsaka neprijetnost po piku žuželke še ni alergija. V primeru pikov ali ugrizov žuželk poskrbimo, da zapustimo mesto, kjer se nahajajo žuželke, da preprečimo ponovne pike. Če je v koži ostalo želo, ga odstranimo. Prizadeti del speremo pod tekočo vodo z milom, osušimo in ohladimo z ledom, ki ga nikoli ne damo neposredno na kožo. Nato lahko nanesemo gel z antihistaminikom ali kakšen drug gel za oskrbo kože po pikih, ki vam ga bodo svetovali v lekarni. V primeru blage alergijske reakcije vzamemo sistemski antihistaminik, ki je v lekarni na voljo brez recepta.

Včasih pa piki žuželk povzročijo smrtno nevarno alergično reakcijo. Kako ravnati v takšnem primeru, pojasni mag. Karl Turk iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje:


Veliko lahko naredite tudi sami s preventivnim obnašanjem. Pri delu na vrtu je treba obleči srajco z dolgimi rokavi, dolge hlače, kapo in rokavice. Odsvetujemo uporabo parfumov in dišečih krem za sončenje ter oblačila pisanih barv. Ob približevanju žuželke se morate izogibati nenadnih kretenj, ob napadu večjega števila žuželk si skušajte pokriti glavo z rokami ali kosom oblačila. Nikoli ne puščajte kozarca s pijačo nepokritega. V njem je lahko žuželka, ki vas ob požirku piči v usta ali grlo, kjer je reakcija lahko usodna. Pozornost namenimo tudi sveže pobranemu perilu z vrvice, saj je v njem lahko skrita kakšna žuželka. Zato ga dobro otresimo.

Tudi, ko sedemo v avtomobil, bodimo pozorni in se prepričajmo, da v njem ni čebele ali ose. Dokazano je namreč, da je nadležno obleganje žuželk in mrčesa pogost vzrok prometnih nesreč.

Več v današnji oddaji Zdravnik svetuje ob 13.40 uri.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Ne opuščajte v tem času ginekoloških pr...
Torek, 26 Maj 2020 12:40
Vedno več žensk zboli za ginekološkim rakom.

Preberite več...

Nega stopal ni samo estetskega značaja!
Torek, 19 Maj 2020 12:06
  V času okužbe s koronavirusom veliko pozornost ...

Preberite več...

Kako živeti z drugimi in se obvarovati p...
Torek, 12 Maj 2020 11:32
V zadnjih dnevih so se začeli sproščati ukrepi ome...

Preberite več...

Prepoznajte znake, s katerimi se začne r...
Torek, 05 Maj 2020 11:04
Rak trebušne slinavke je trenutno četrti najpogost...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam