Dojenje ima za otroka in mamo številne prednosti

Dojenje ima za otroka in mamo številne prednosti
Zdravnik svetuje
Tipografija

Svetovna zdravstvena organizacija za dojenčke v prvih šestih mesecih življenja priporoča izključno dojenje, ki naj bi se od starosti šest mesecev - ob uvajanju mešane prehrane - nadaljevalo do starosti dveh let ali več.

Dojenje ima namreč za otroka številne prednosti, saj materino mleko preprečuje drisko, zaprtje, težave s prebavo in kolike, zmanjša pa tudi tveganje za astmo v otroštvu. Prav tako ima dojenje pozitivne učinke na mamo. Zmanjšuje namreč možnost za poporodne krvavitve in deluje kot zaščitni dejavnik pred osteoporozo.

Večina mam si želi, da bi imela dovolj mleka in bi lahko tako poskrbela za svojega malčka. Kaj vse vpliva na nastanek materinega mleka, pojasnjuje Eva Kolmačič, diplomirana babica iz ginekološko-porodnega oddelka ptujske bolnišnice:


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ugotavljajo, da je v Sloveniji obdobje izključnega dojenja dokaj kratko, kar je povezano tudi z dvomom matere o kakovosti in količini lastnega mleka in s skrbjo, ali njen otrok dobi dovolj hrane. Več v današnji oddaji Zdravnik svetuje ob 13.40.

 

Fotografija: Media 24

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

Sledite nam

radioptuj300