Virusov se lahko obvarujemo tudi s preventivnim obnašanjem

Virusov se lahko obvarujemo tudi s preventivnim obnašanjem
Zdravnik svetuje
Tipografija

Prehlad in gripa sta obolenji dihal, značilni predvsem za zimske mesce. Bolezni imata nekaj podobnosti in nekaj bistvenih razlik.

Obe bolezni običajno mineta brez zapletov, zato si pri zdravljenju lahko pomagamo sami. Samozdravljenje pa ni vedno samoumevno in obstajajo skupine bolnikov, pri katerih lahko pride do zapletov. Obe bolezni povzročajo virusi. Prehlad povzročajo rinovirusi, adenovirusi, enterovirusi in mnogi drugi. Gripo povzroča virus influence tip A in B. Po podatkih NIJZ je v tem obdobju v 95% prisoten virus tipa A. Vročina, boleče žrelo, zamašen nos in slabo počutje so znaki, značilni za obe bolezni, a se po hitrosti nastanka in intenzivnosti zelo razlikujejo. Prehlada in gripe pravzaprav ne moremo pozdraviti, ampak lajšamo simptome, ki se pri bolniku pojavijo. Veliko lahko naredite tudi sami s preventivnimi ukrepi. Mag. Darja Potočnik Benčič svetuje:


Pri gripi lahko pride tudi do zapletov. Ogrožene so zlasti starejše in oslabele osebe ter osebe z nizko odpornostjo oziroma šibkim imunskim sistemom. Več v oddaji Zdravnik svetuje po 12.30 uri.

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE
radioptuj300

Sledite nam