Tudi koronavirus lahko sproži možgansko kap

Tudi koronavirus lahko sproži možgansko kap
Zdravnik svetuje

Možganska kap je po vsem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4.000 ljudi. Smrtnost je visoka, izredno velika pa je tudi invalidnost, ki jo povzroči, saj mnogi utrpijo hude posledice, ki njim in njihovim svojcem bistveno spremenijo kvaliteto življenja. Za uspešno zdravljenje pa je pomembno, kdaj z njim začnemo.

Možganska kap je nenaden dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. Možganske celice za svoje delovanje potrebujejo nenehno oskrbo s kisikom, ki jim ga dovaja kri. Če je krvni obtok v možganih moten zaradi zamašitve, to povzroči odmiranje celic v tistem delu možganov, ki ga zamašena žila ne more več oskrbeti s kisikom. To vodi v nastanek značilnih simptomov in znakov, ki lahko trajajo nekaj tednov, mesecev ali so celo trajni. S preprostim testom lahko tudi laik brez težav vsaj pomisli, da se srečuje s človekom, ki ga je pred kratkim zadela možganska kap. Na kratko jih opišemo z besedo GROM.

Možganska kap ostaja urgentno stanje tudi med epidemijo Covid- 19, poudarja gost tokratne oddaje Zdravnik svetuje, prim. Matija Cevc, dr. med. iz UKC Ljubljana in predsednik društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Ne smemo zanemariti , da lahko tudi novi koronavirus sproži možgansko kap.Oddajo tudi tokrat pripravlja Marija Slodnjak. 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Kako in kdaj uporabljati vitamin D
Torek, 24 November 2020 12:23
Kaj vse moramo vedeti o pomanjkanju in uporabi vit...

Preberite več...

Dobili ste diagnozo, da imate sladkorno!...
Torek, 17 November 2020 11:42
Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična, vseživ...

Preberite več...

Moški premalo skrbijo za svojo moškost
Torek, 10 November 2020 12:05
  November, ki je proglašen za mesec Movember, je...

Preberite več...

Kako biti svojemu najbližjemu v oporo, k...
Torek, 03 November 2020 12:36
V slovenskih bolnišnicah potrebujejo vse več bolni...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Budilka

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam