Dobili ste diagnozo, da imate sladkorno! Kaj pa zdaj ?

Dobili ste diagnozo, da imate sladkorno! Kaj pa zdaj ?
Zdravnik svetuje

Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična, vseživljenjska presnovna bolezen, ki nastane zaradi napredujočega propadanja celic beta v trebušni slinavki. Te celice so zadolžene za proizvajanje inzulina, najpomembnejšega hormona za uravnavanje ravni krvnega sladkorja, ki pa ima obenem tudi vpliv na nivo maščob v krvi. Njegovo izločanje je stalno, a se po vsrkanju hranil, ko koncentracija sladkorja v krvi naraste, poveča.

Pri sladkorni bolezni beta celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina ali telo nastalega inzulina ne more učinkovito izrabiti. Gre za motnjo v presnovi, ki nastane zaradi številnih vzrokov, značilno zanjo pa je stanje kronične hiperglikemije oziroma povečane koncentracije krvnega sladkorja.

Bolnikom je epidemija covida 19 zelo otežila dostop do preventive in do samega zdravljenja. Seveda bo v tem času odkritih tudi manj bolnikov s sladkorno boleznijo.

Vsi tisti, ki že imate diagnozo sladkorne bolezni, pa nikar ne opuščajte zdravljenja in poskrbite za zdrav življenjski slog. Poleg vsega tega ne pozabite, da kronični bolniki tudi v primeru okužbe z novim koronavirusom sodijo med ogrožene skupine prebivalstva. V današnji oddaji se bomo o sladkorni bolezni pogovarjali z dr. Jelko Zaletel, diabetologinjo. Prisluhnite in mogoče boste pri sebi prepoznali nekatere opozorilne znake, da pravočasno odkrijete sladkorno bolezen.

 ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Kako deluje cepivo proti Covidu – 19
Torek, 19 Januar 2021 12:08
Svet še nikoli doslej ni toliko stavil na cepivo k...

Preberite več...

Pri možganski kapi štejejo minute
Torek, 12 Januar 2021 11:59
Možganska kap je po celem svetu najpogostejša nevr...

Preberite več...

Tudi v našem okolju še naprej opravljajo...
Torek, 05 Januar 2021 12:16
  Vsi si želimo, da bi se z novim letom začelo ži...

Preberite več...

Kdaj in kako si lahko sami lajšamo želod...
Torek, 15 December 2020 12:25
V zimskem času in v času praznikov smo bolj dovzet...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam