Piki žuželk niso le nadležni, lahko so tudi nevarni

Piki žuželk niso le nadležni, lahko so tudi nevarni
Zdravnik svetuje

Dopustniške dni ali lenobno posedanje na domači terasi nam lahko hitro zagrenijo nadležni in včasih tudi nevarni piki žuželk.

Nezaželeni gostje postanejo še veliko bolj napadalni, ko vzamemo v roke košček sadja, sladke pijače ali sladoled. Še posebej so na pike insektov občutljivi otroci in alergiki. Vsaka neprijetnost po piku žuželke še ni alergija. V primeru pikov ali ugrizov žuželk poskrbimo, da zapustimo mesto, kjer se nahajajo, da preprečimo ponovne pike.

Veliko lahko naredite tudi sami s preventivnim obnašanjem. Pri delu na vrtu je treba obleči srajco z dolgimi rokavi, dolge hlače, kapo in rokavice. Odsvetujemo uporabo parfumov in dišečih krem za sončenje ter oblačila pisanih barv. Ob približevanju žuželke se morate izogibati nenadnih kretenj, ob napadu večjega števila žuželk si skušajte pokriti glavo z rokami ali kosom oblačila. Nikoli ne puščajte kozarca s pijačo nepokritega. V njem je lahko žuželka, ki vas ob požirku piči v usta ali grlo, kjer je reakcija lahko usodna. Pozornost namenimo tudi sveže pobranemu perilu z vrvice, saj je v njem lahko skrita kakšna žuželka. Zato ga dobro otresimo.

Tudi ko sedemo v avtomobil, bodimo pozorni in se prepričajmo, da v njem ni čebele ali ose. Dokazano je namreč, da je nadležno obleganje žuželk in mrčesa pogost vzrok prometnih nesreč.

Včasih pa piki žuželk povzročijo smrtno nevarno alergično reakcijo. Kako ravnati v takšnem primeru, nam bo v današnji oddaji Zdravnik svetuje pojasnil mag. Karl Turk iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


 

 

Fotografija je simbolična.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Težave z uhajanjem urina imajo mnoge že...
Torek, 20 Julij 2021 11:50
Urinska inkontinenca je nehoteno ali nezavedno uha...

Preberite več...

Piki žuželk niso le nadležni, lahko so t...
Torek, 13 Julij 2021 11:45
Dopustniške dni ali lenobno posedanje na domači te...

Preberite več...

V vročih poletnih dneh se ne smemo zanaš...
Torek, 06 Julij 2021 11:54
Ste vedeli, da se prvi simptomi dehidracije telesa...

Preberite več...

Kako ohraniti zdravje v vročih poletnih ...
Torek, 29 Junij 2021 11:24
V razgretem avtomobilu je lahko usodnih le nekaj m...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam