Raka trebušne slinavke zdravniki običajno odkrivajo pozno

Raka trebušne slinavke zdravniki običajno odkrivajo pozno
Zdravnik svetuje

Rak trebušne slinavke imenujemo tudi tihi rak, saj se specifični simptomi dolgo ne pokažejo, zdravniki pa ga običajno odkrivajo pozno. Zato je zelo pomembno osveščanje o simptomih, je bilo slišati tudi ob letošnjem svetovnem dnevu raka trebušne slinavke.

 

Doslej je v času epidemije koronavirusa delo na Onkološkem inštitutu teklo nemoteno in če so bolniki poslani na zdravljenje na inštitut, so zdravljeni enako, kot so bili pred epidemijo, je pojasnila strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak.

Opažajo pa, da se včasih zatika prej in tudi podatki kažejo, da je bil v času prvega vala epidemije 30-odstotni upad vseh potrjenih rakavih bolezni, kasneje je bil upad nekoliko manjši. Glede prihodnjih dni, ko je epidemija pri nas na novem vrhuncu, pa je Oblakova povedala, da realno obstaja tudi možnost ustavitve dela na inštitutu, če se bo število covidnih bolnikov še naprej povečevalo in bo potrebno ustaviti druge dejavnosti.

"Rak kljub covidu ostaja ključni javnozdravstveni problem, ki tudi po covidu ne bo izginil, zato je za njegovo obvladovanje potrebna sistematična in celovita obravnava," pa je dejala Mojca Gobec z ministrstva za zdravje.

Za vse vrste raka velja, da je zgodnje odkrivanje pomembno, saj so v zgodnjih stadijih ozdravljivi. A raka trebušne slinavke zdravniki običajno odkrivajo pozno.

Zato bodite pozorni na simptome. 

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Previdno v vodo, en skok lahko življenje...
Torek, 09 Avgust 2022 12:27
Vsako leto se pri skokih v vodo, najpogosteje gre ...

Preberite več...

V Lekarniški zbornici pojasnjujejo, zak...
Torek, 02 Avgust 2022 11:35
Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, naj okužen...

Preberite več...

Kako preprečiti prezgodnjo smrt
Torek, 26 Julij 2022 12:23
Zaradi kožnega raka-melanoma še vedno umre preveč ...

Preberite več...

Poznate znake srčnega popuščanja?
Torek, 19 Julij 2022 11:50
Kateri so znaki srčnega popuščanje.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300