Med že od nekdaj velja za čudež narave

Med že od nekdaj velja za čudež narave
Štajerska budilka

V družini Šibila v Tržcu v Občini Videm se s čebelarstvom poklicno ukvarja že tretja generacija. Čebelar Mitja Šibila danes družinsko tradicijo nadaljuje s ponosom in spoštovanjem do narave. Pri delu mu največ pomagata partnerka Brigita in mama Danica, pridno pa že pomagata tudi hčerki,osnovnošolki Miša in Maša.

Leta 1949 se je s čebelarstvom začel ukvarjati dedek Ivan Maroh, ki je bil pionir pri pridobivanju matičnega mlečka in je že v otroštvu lovil čebelje roje. Najprej se je zaposlil na državnem kmetijskem posestvu v Podlehniku, nato pa je opravil osnovne tečaje za profesionalnega čebelarja. Uspešno je sodeloval z Agromelom in nato z Medexom. Potem je dedkovo ljubezen do čebel nasledila mama Danica in z očetom Milanom sta nadaljevala uspešno družinsko zgodbo. Pri Šibilovih smo jo poleg čebelarstva dopolnili še z mizarsko dejavnostjo, saj časi za čebelarjenje niso bili vedno najboljši. Z leti sem se vse bolj posvečal čebelarstvu in po opravljeni nacionalni poklicni kvalifikaciji za čebelarja pridobil še naziv čebelarski mojster.

sibila1

Danes čebelarimo s 320 čebeljimi družinami, od teh imamo 72 družin v prevoznem zabojniku, ki ga prevažamo na razne paše. V Halozah na Borlu, na Okiču, v Brezovcu, v Trdobojcih na Čerinovem in v Zaklu pri Podlehniku, kjer so najboljše čebelje paše, imamo nameščenih pet čebelnjakov, dva sta v bližini našega doma in eden od teh ima stalno mesto na očetovi domačiji v Tržcu. Po nekaj letih skrbnega čebelarjenja smo postali eden izmed večjih pridelovalcev matičnega mlečka v Sloveniji. Ta naš s haloških gričev je resnično nekaj enkratnega. Ustvarili smo tudi lastno blagovno znamko Aromellis – ime je sestavljenka iz dveh latinskih izrazov za okus in med, kar se naši medeni zgodbi lepo poda.

Danes večino časa posvečam delu s čebelami, z ljubeznijo nadaljujem družinsko tradicijo in ji dodajam novo znanje, spoštljiv odnos do narave in čebel. To je naš skupni ponos, ki se odraža tudi v odličnosti naših izdelkov, zadovoljnih strankah, nagradah ter priznanjih doma in v tujini. Te so odraz lastne pridelave, razvoja zavzetega in skrbnega dela naše čebelarske družine Šibila.

 sibila3

MED IN MEDENE DOBROTE

Med že od nekdaj velja za čudež narave. Pravijo mu tudi »tekoče zlato«. Je naravno živilo, ki ga pridelujejo medonosne čebele (Apis mellifera) iz nektarja ali rastlinske mane. Ozemlje Slovenije je izvirno območje kranjice, imenovane tudi kranjska sivka (Apis mellifera carnica), sicer pasme medonosne čebele (Apis mellifera).

Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov večine cvetnic, ki jih oprašujejo žuželke. Sestavljen je pretežno iz vode in sladkorjev, med katerimi prevladujejo glukoza, fruktoza in saharoza. Med je zelo cenjen zaradi znanstveno dokazane kakovosti in mnogih odličnosti, ki dobro vplivajo na človeški organizem in nasploh na zdravje. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, hkrati pa pomirja in vrača telesu energijo, z medom krepimo imunski sistem, pomaga pri urejanju prebave.

V Sloveniji so razmere za čebelarjenje ugodne, saj čebelarjem rastlinska pestrost omogoča pridobivanje različnih vrst medu. Najpogostejše vrste medu v Sloveniji so akacijev, cvetlični, lipov, kostanjev, smrekov, hojev in gozdni med. Vse te vrste so vključene tudi v blagovno znamko Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

V čebelarstvu Šibila prisegamo na domačnost, na blagovno znamko Slovenski med in ponosni smo, da naši medeni okusi prihajajo iz medene oaze – žlahtnih Haloz.

Vabljeni, da jih okusite!

  sibila4

MEDENI PRODAJNI KOTIČEK

Na domačiji v Tržcu je naš medeni prodajni kotiček, v katerem kupci laže izbirajo medene dobrote in jih tudi pokusijo. Kotiček je vedno dobro založen z različnimi vrstami medu in številnimi drugimi medenimi proizvodi, v katerih se skriva tudi dragocen košček zdravja. Za posebne priložnosti smo pripravili različne medene darilne pakete, saj verjamemo, da je med lahko tudi lepo darilo prijateljem in poslovnim partnerjem.

 

 

ŽLAHTNI OKUSI HALOZ – NAJSLAJŠA DARILA NARAVECvetlični med

Cvetlični med ali med iz nektarja je pridobljen iz nektarja cvetov. Aroma cvetličnega medu se razlikuje od arome gozdnega medu. Ima vonj in aromo cvetlice, iz katere izhaja. Okus je običajno slajši, barva pa svetlejša kot pri gozdnem medu. Kakovosten cvetlični med vsebuje antioksidante, encime, minerale in vitamine. Krepi srce in ožilje. Cvetlični med se lepo poda pecivu ali kot namaz na kruhu, kot dodatek je primeren za pripravo različnih jedi in slastnih napitkov.Kostanjev med

Ljubiteljem močnega, grenkega okusa priporočamo kostanjev med. Je temno rjave ali jantarne barve, lahko tudi rjavkasto rdeče z zelenkastim odtenkom. Je ostrega, trpkega okusa, ki lahko spominja tudi na zelišča. Kostanjev med ima zelo izrazito grenko aromo, ki je posledica velike količine kostanjevega cvetnega prahu. Priporoča se pri slabokrvnosti, nespečnosti in utrujenosti. Veliko se uporablja pri peki domačih potic in raznega peciva.Gozdni med

Gozdni med vsebuje veliko rudninskih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za svoj obstoj. Je svetlo do temno rjave barve, včasih z rdečim in zelenkastim odtenkom. Aroma gozdnega medu spominja na vonj po smoli, dimu, lešnikih, mleku v prahu, zeliščih, pelinu, karamelu, rjavem trsnem sladkorju, zeliščnih bombonih, suhem sadju. Pomaga pri vnetju dihalnih poti in živčni napetosti. Odlično se poda kot dodatek k raznim omakam in kot sladilo jutranjega čaja.Lipov med

Lipov med je svetlo rumene do kremno bele barve z rumenim in zelenim odtenkom. Aroma lipovega medu spominja na lipovo cvetje. Zaznana je tudi ostra, trpka aroma po zažganem sladkorju, sladkornem sirupu, po zeliščih, pelinu. Če je nektarnega izvora, potem zelo hitro kristalizira. Odličen je kot sladilo v domačem čaju in vseh vrstah peciva. Priporoča se ljudem z nizkim krvnim tlakom in blagodejno deluje pri lajšanju prehladov.Akacijev med

Akacijev med je blagega nežnega okusa po akacijevem cvetu, skoraj brez barve do svetlo rumene barve. Nekateri mu pravijo tudi damski med. Odlikuje ga izredno blag vonj po vanilji in zelo počasi kristalizira. Pomirja in blaži utrujenost. Odličen je kot sladilo za čaj, kavo, kosmiče ter za pripravo sadne solate in sladoleda.Cvetni prah izkopanec in osmukanec

Cvetni prah je izjemen pridelek, naše čebele ga nabirajo v medeni oazi Haloz. Pridobivamo ga s smukanjem, z izkopavanjem iz satnih celic ali v satju. Sestavine cvetnega prahu so zelo različne, odvisne predvsem od rastlin, na katerih ga čebele nabirajo. Cvetni prah vsebuje vodo, beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine in še nekatere druge snovi.

Matični mleček – čudežni čebelji napitek

Matični mleček ali gelee royale je »super hrana«, ki nima izjemnih učinkov zgolj na čebeljo vrsto, ampak tudi na zdravje človeka. Matični mleček je hrana za razvoj čebelje zalege in matice ter je prava mojstrovina narave. Lahko ga opišemo kot mlečno belo kremo kiselkasto-grenkega okusa in izrazitega vonja. Gre za gosto tekočino mlečno bele barve, ki ima značilen vonj in nekoliko pekoč kislo-sladek okus.Sestava

Matični mleček vsebuje beljakovine, encime, hormone, aminokisline, maščobe, sladkorje, vodo in vitamine. Njegova natančna sestava ni znana, morda le to, da vsebuje 17 različnih aminokislin, 12–15 % ogljikovih hidratov, 12 % beljakovin in 5–6 % maščob ter vodo, od vitaminov pa v njem najdemo pantotensko kislino (vitamin B5), biotin, inozitol, folno kislino ter vitamine C, B1, B2, B6 in niacin. Po zaslugi številnih učinkovin matični mleček izjemno ugodno vpliva tudi na človeško zdravje. Uporablja se za lajšanje mnogih zdravstvenih težav.

sibila5

Zdravilni učinki matičnega mlečka

Med že od nekdaj velja za zlato tekočino, ki blaži marsikatere težave. Čaj z medom, žlička medu ali pa celo med s cvetnim prahom lahko naredijo čudeže pri lajšanju kašlja in nasploh pri prehladih. Če je med čudovit in cvetni prah samo njegova nadgradnja, je matični mleček tisto, kar je po tej »lestvici« še višje. Čeprav je naravna in razkošna hrana, pa ima izjemno zapletene sestave. Znanstveniki pravijo, da je pravi vrhunec naravne biosinteze zaradi čudežne kombinacije hranljivih in drugih sestavin, ki so pravzaprav popolnoma specifične za matični mleček, saj vsebuje vse elemente, ki so potrebni za rast, razvoj in normalno delovanje, tudi človeškega organizma.

Priporočljiv je tako za odrasle kot tudi za otroke, mnogi strokovnjaki pa poudarjajo, da je dober tudi zato, ker so zlasti otroci in najstniki nagnjeni k izbiri slabe prehrane. Matični mleček kot dopolnilo je zato kot nalašč za reševanje takšne zagate, saj ima sicer visoko hranilno vrednost (z vitamini, minerali, nenasičenimi maščobami in aminokislinami), vendar so vse snovi v naravni obliki, kar omogoča, da jih telo precej zlahka prebavi. Omeniti velja, da izboljšuje koncentracijo, zato se mladi laže učijo, odrasli pa več in bolj kakovostno delajo, hkrati pa se izboljša tudi spomin. S svojo sposobnostjo umirjanja in blaženja živčnih napetosti matični mleček pomaga, da smo mirnejši in bolje razpoloženi pa tudi laže spimo.

Uživanje matičnega mlečka ugodno vpliva pri težavah šibkih kosti, boleznih koronarnih arterij, diabetesu, visokem krvnem tlaku, motnjah endokrinega sistema, anemiji, artritisu, astmi, porušenju hormonskega ravnovesja, povišanem holesterolu, impotenci, vnetjih, težavah s spominom in imunskim sistemom, bolečinah v jetrih, izčrpanosti, težavah v menopavzi, pri napadih panike, Parkinsonovi bolezni, zaostanku v rasti, gubah, bakterijskih infekcijah, celjenju ran in utrujenih očeh. Pospešuje odstranjevanje strupov iz telesa, krepi imunski sistem in se je za zelo učinkovitega izkazal tudi pri lajšanju stranskih učinkov kemoterapije. Matični mleček tudi regenerira celice v možganih in je edini naravni proizvod, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo očisti strupov.

 

Kremni med z dodatki

Kremni med je naravni med, ki mu pospešimo naraven proces kristalizacije. Po predpisanem postopku tekočemu medu dodamo manjšo količino naravno kristaliziranega medu, ki deluje kot kristalizacijsko jedro, in ga več dni pri znižani temperaturi mešamo v posebnem mešalu, tako da na koncu dobimo majhne, enakomerno porazdeljene kristale medu. Zaradi sil, ki delujejo med mešanjem, med postopkom spremeni barvo in postane svetlo rumene oziroma jajčno bele barve, je gost in ne kaplja, zato se brez težav maže na kruh, palačinke, prepečenec ali pa počasi liže na žlički. Po njem z veseljem posegajo tako otroci kot odrasli. Ker pri kremnem medu ni nič dodano ali odvzeto, ima ta med vse učinke osnovnega medu.Mešanica medu, čokolade in kakava – sladke sanje

Medu smo dodali koščke čokolade in ščepec kakava. Čokolada z medom je namaz, ki se ga naši otroci razveselijo za zajtrk, zvečer pa jih zaziba v sladke sanje. Njihovi najljubši čokoladi smo dodali med, ki krepi imunski sistem.Mešanica kremnega medu in cimeta – topel objem

Kremni med s cimetom je okusen in zdrav namaz iz cimeta in medu. Cimet je brez dvoma kralj med začimbami in ena prvih surovin, s katero se je trgovalo v človeški zgodovini že pred 6000 leti. Nekoč je bil cimet znak največjega prestiža, primeren za obdarovanje najpremožnejših porok in celo kraljev. V naši ponudbi je kombinacija kremnega medu in cimeta kot topel objem. Lahko si ga privoščite na kruhu, riževih oblatih, okusen je tudi na palačinkah. Obožujejo ga tako otroci kot tudi odrasli.Mešanica medu in suhih marelic – sladkosti narave

Medu smo primešali suhe marelice in nastal je zanimiv posladek kot najboljša sladkost narave. Suhe marelice so zelo cenjene in iskane zaradi visoke vsebnosti betakarotena, odgovornega za nastanek vitamina A. Betakaroten pomaga zagotoviti dober vid in zaščito skupnih vzrokov za okvaro vida. Ljudje, ki redno jemljejo naravni odmerek vitamina A, so odpornejši proti poslabšanju vida. Zraven betakarotena suhe marelice vsebujejo še železo, kalcij, kalij, fosfor in vitamin C. Suhe marelice so odlično naravno sredstvo pri težavah z zaprtjem in prebavnih motnjah. Pomagajo pri preprečevanju bolezni kože in pri zmanjševanju telesne maščobe. Suhe marelice so v medu laže prebavljive in iz njih lahko naredimo kompot, lahko jih tudi dodamo pecivu ali pa se preprosto posladkamo z njimi ter s tem ugodno vplivamo na svoje telo. Med, ki ostane, pa lahko uporabimo kot namaz na kruhu, palačinkah ali pa ga dodamo v čaj.Mešanica medu, orehov in lešnikov – sladkosti narave

Odlična mešanica zanimivih okusov medu, orehov in lešnikov bo vzbudila prav posebne občutke. Čarobno moč, ki jo pripisujejo medu z dodatkom orehov in lešnikov, so poznali že stari Egipčani, saj lešniki vsebujejo veliko vitamina E, orehi pa so polni flavonoidov in vsebujejo ključne minerale. Tej sladkosti narave se je težko odreči.

Mešanica medu in suhih sliv – sladkosti narave

Medu smo dodali suhe slive s koščicami in nastala je zanimiva kombinacija okusov. Že naše babice so vedele, da suhe slive v medu ugodno vplivajo na naš organizem. Odpravljajo zaprtost in prebavne težave, poskrbijo za zdrave kosti, lajšajo težave s spominom, znižujejo raven slabega holesterola in so dobre za zdravo kri. Suhe slive v medu so laže prebavljive in lahko iz njih pripravimo tudi kompot, jih dodamo h kašnemu pecivu ali pa se preprosto posladkamo z njimi ter s tem ugodno vplivamo na svoje telo in dobro počutje. Med lahko uporabimo kot namaz na kruhu ali palačinkah, okusen je tudi v čaju.Čebelica mix – zlata mešanica

Čebelica mix je v Aromellisu zlata mešanica in zmagovita kombinacija, narejena iz medu (kremnega), cvetnega prahu in matičnega mlečka. Že ime pove, da v tej mešanici dobimo večino čebeljih pridelkov, ki so v čebeljem panju združeni v enotnem izdelku.

Ta apiterapevtski pripravek je nekaj odličnega, uporablja se kot preventivno sredstvo. Njegova uporabnost v apiterapiji, pri lajšanju posameznih bolezenskih težav, je nenadomestljiva. Priporočamo jo za povečanje odpornosti, starejšim in utrujenim osebam, športnikom, pri težavah s prostato, jetrih, arteriosklerozi, gastroenterokolitisu, vnetem mehurju, anemiji (slabokrvnosti), nevrozi, povišanem krvnem tlaku in splošni slabosti. Velja za odlično prehransko dopolnilo kot pomoč imunskemu sistemu, ki ga zaradi posebnega okusa obožujejo tudi otroci.

Največji učinek bomo dosegli, če bomo zlato mešanico Čebelica mix počasi raztopili v ustih, jo čim dlje zadržali v ustih in jo nato s slino pogoltnili.

sibila6 

MEDENE PIJAČE – PESTROST MEDENIH OKUSOV

  • Medica ali medeno vino

Medica je verjetno ena najstarejših alkoholnih pijač človeštva, saj so jo naši predniki poznali še prej kot vino. Najstarejši recept za izdelavo kmečke medice je iz 17. stoletja in nekoč so jo povečini izdelovali iz vode in medu, danes pa medica vsebuje 10–13 vol. % alkohola, 100–170 g/l skupnih kislin, vse to pa daje tej pijači izjemno harmoničen okus. Najboljša je ohlajena na 8–10 °C, ponudimo pa jo kot aperitiv ali ob sladici.

  • Medeno žganje

Medeno žganje je produkt destilacije – žganjekuhe medice in vsebuje 32–55 vol. % alkohola. Naredimo ga lahko iz vseh vrst medu, najprimernejše pa so aromatične vrste medu.

  • Medeni liker

Medni liker je žgana pijača, ki ima 16–35 vol. % alkohola in je narejena z mešanjem najkakovostnejših in najbolj aromatičnih vrst medu v sadno žganje ali sadne destilate. Medenim likarjem lahko dodamo različne dodatke, kot so na primer smrekovi vršički, vendar se morajo ti harmonično ujemati s prvotnim okusom likerja.

  • Medeni Barrique

Medeni Barrique je alkoholna pijača z okusom po medu in taninu. Pripravljamo ga po receptu, ki je enak medenemu vinu, in ga nato staramo ter zorimo v hrastovem sodu. Najboljši je ohlajen na 8–10 °C. Ponudimo ga lahko kot aperitiv ali ob sladici.

  • Medeni kis

Medeni kis je100-odstotno naravni proizvod, izdelan izključno iz medu s pomočjo alkoholnega in ocetnokislinskega vrenja. Naš medeni kis je narejen iz skrbno izbranega medu in vode. Kis je zlatorumene barve z mamljivim vonjem po medu, vendar kisel, kot se spodobi za vsak pravi kis. Meden kis daje jedem svoj značaj, vendar s svojim okusom ne prevladuje. Zmešan z vodo pospešuje metabolizem.

V PONUDBI

  • Sveče iz čebeljega voska – omamni vonj medu

V čebelarstvu Šibila pridelujemo tudi čebelji vosek in iz njega izdelujemo različne izdelke, še posebej pa smo ponosni na naše omamno dišeče sveče. Izdelane so ročno iz čistega čebeljega voska z dodatkom medu in oddajajo zelo prijeten vonj. So lepa dekoracija prostora, z njimi lahko ustvarimo praznično in romantično vzdušje. Sveče iz čebeljega voska so lahko tudi lepo darilo ob praznikih ali drobna pozornost za nekoga.

PRIZNANJA IN NAGRADE

  • Ponosni smo na vsa prejeta priznanja in nagrade, ki smo jih prejeli na raznih ocenjevanjih in sejmih doma in v tujini. Ponosni smo na priznanja in pohvale, ki smo jih prejeli v domačem okolju, v Občini Videm. V vsem tem se odražajo naše skrbno delo, naš trud in naša velika želja, da ostajamo predani svojemu poslanstvu, da delamo dobro, kakovostno, kar nas zavezuje tudi za prihodnost. Še posebej dragoceno pa je zlato priznanje za medeno vino, ki smo ga prejeli na mednarodnem ocenjevanju vin v New Yorku leta 2020.Čebelarstvo Šibila, Mitja Šibila, s.p., Tržec 46, Videm pri Ptuju

Odprli so novi urejeni prodajni prostor na naslovu Tržec 46a.

Blagovna znamka: stranke jih lahko prepoznajo pod novim nazivom Aromellis (kar pomeni arom – aromatični med in mellis pomeni po latinsko med). Slogan podjetja je Medena oaza - žlahtne Haloze.

Kontakti: telefon 764 05 01, gsm 031 792 932, spletna stran je Aromellis.si ali aromelis.si.Delovni čas: obratujejo nemoteno, kot doslej. Zaželeno je, da jih predhodno pokličete na tel. 031 792 932 ali pošljete mail na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300